Sziránó etűdök – felolvasószínház beszámoló

Általános

A múlt héten a Küklopsz Műhely eseményén jártunk, aminek a keretében felolvasószínházat rendeztek Nyerges Gábor Ádám Sziránó színfónia című kisregényéből.
A helyszín az ELTE Ajtósi Dürer Kollégiuma volt, ami már megalapozta a hangulatot: bár nem a történetben szereplő kisiskolás korosztály, de mégis diákok által belakott környezet ez, otthonos klubhelyiséggel, mosolygós lányok által mért teával, füstölőkkel, gyertyákkal, babzsákokkal. Könnyű volt tehát belehelyezkedni a könyv fiatalságot néha hangosabban, néha visszafogottabban ünneplő történet légkörébe.

Az est, szintén a könyvhöz illő, általános iskolás emlékeket idéző félszegséggel, keresztnevek, könyvcímek és kiadónevek körüli bizonytalankodással kezdődött, de a jó szándékú látogató ezt már az előadás részének tekintheti, mely autentikusan illik a könyv hangulatához. Akárhogy is, a kezdeti bizonytalanságot zökkenőmentesen kötötte az est további, profi részéhez az elsőként felolvasott vers, Erős Zoltán előadásában, aki tökéletesen hozta a versben megszólaló, feszengő, „bár-maradtam-volna-inkább-ülve”, kisiskolás felelőre hajazó figurát. Ezután Horkai Tamás olvasta fel a Tökéletes körök, kisebb lélegzetű írást, ami beljebb vezetett a fiú/férfi lélek bonyolult ösvényein.

A bevezető szövegek után következtek a válogatott fejezetek felolvasásai, már konkrétan magából a kisregényből. A Küklopsz Műhely azzal csavart egyet az eredeti művön, hogy igyekezett visszaállítani a feltételezett lineáris kronológiát, amit a szövegben felváltott egy fontosabbnak vélt belső idő, nem lineáris emlékezés. Így kaptunk szövegeket az általános iskola első osztályaiból, kezdve egészen az első osztályos évnyitótól, a kisfiúk szinte vérre menő hatalmi harcain át, az újfiú érkezéséig. Majd a szövegek szűrőjén át láthattuk, ahogy a könyv főhőse, az ezen a becenevén valójában sosem szólított Sziránó elkezd kamaszodni, szerelmes lesz, és egészen más kihívásokkal kell megküzdenie, nem csak azzal, hogy nincs meg neki a legújabb kosaras kártya. Az est legnagyobb blokkjának végén pedig kaptunk egy kitekintést a jövőre is, Sziránó esetleges-elképzelt életútjának egyik állomásáról is. Az esten hallott szövegek egyik összekötő eleme lehet a valóságban meg nem történt, belső események egy szintre emelése a konkrét történésekkel. Sziránó számára ezek a belső folyamatok, elképzelt jelenetek majdnem annyira személyiségformálóak és meghatározóak – ha nem jobban –, mint a valóságban vele megtörténtek.
Az előadás vége tartogatott még meglepetést, Ölbei Cecília főszereplésével, aki laza természetességgel töltötte meg még egy kis tartalommal a felolvasószínház elnevezést.

Ezután pedig az est lezárásaképpen a szerzőt is a színpadra invitálták, ahol Horváth Milán moderátor kérdezgette őt is és a felolvasó színészeket. A moderátor kérdéseiből érződött, hogy ismeri a szerzőt és annak munkásságát, Nyerges Gábor Ádám pedig őszintén és lelkesedéssel felelgetett a tartalmas kérdésekre. Beszélt a kötet hányattatott sorsáról, ami a megjelenésig vezetett, arról, hogy vajon tekinthetjük-e nemzedékregénynek a művet, a könyvtrailer jelenségről és a közönségből érkező kérdések egyikére még az alkotási folyamatai kapcsán is megosztott néhány kulisszatitkot.

Az esemény végén, aki kedvet kapott, ott helyben megvehette a kötetet, és még dedikáltathatott is.

Összességében egy jól felépített, érezhetően szeretettel és odafigyeléssel összeállított műsort láthattunk, jó alapanyagból, tehetséges előadókkal. Aki teheti, menjen el az áprilisi ismétlésre.

Reklámok

2 responses »

  1. Visszajelzés: Sziránó etűdök | Küklopsz Műhely

  2. Visszajelzés: A Küklopsz Műhely bemutatja: Sziránó etűdök 2.0 (programajánló) | Apokrif Online

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s